L'oratge a Algemesí

El 9 d’octubre celebrem la festa de tots els valencians amb la tradicional mocadorà

Et contem perquè celebrem el 9 d’octubre
Algemesiweb | 07/10/2017

El 9 d'octubre se celebra el dia de la Comunitat Valenciana, ja que el 9 de Octubre de 1238 Jaume I el Conqueridor va fer la seua entrada a València després dels pactes realitzats amb el rei musulmà de València Abul Djumayl Zayyan, el 28 de setembre de 1238 per a la capitulació de la ciutat. Era el dia de "Sant Donis" (Sant Donís), que per més senyes va ser bisbe d'Atenes.

El 23 d'abril de 1.238, Jaume I va ocupar el Grau de València i establí el seu quarter general a Russafa preparant la presa de València. Des d'abans del nou de octubre, els musulmans de la ciutat de València van desplegar la "senyal del rei" (La Senyera) sobre les muralles de València en senyal de rendició i desig de capitulació. El 9 d'octubre Jaume I va fer la seua entrada triomfal a València. Esta data mai va ser oblidada i es va començar a celebrar a partir del primer centenari (any 1338).

D’on ve la mocadorà

Durant el segle XV la festa va adquirir caràcter més sorollós i festiu, des dels terrats es llançaven "triquitraques", "piuletes" i "tronadors". Amb el pas del temps la festa va anar a més i juntament amb l'increment del llançament de petards, es van començar a consumir productes del camp, com olives, xufes, ametlles, pinyons etc.

Però després de la Guerra de successió, Felip V suprimí els Furs de València i prohibí les celebracions del dia de Sant Donís. Per sortejar la prohibició, els valencians i més concretament els confiters van començar a elaborar "les piuletes" i "tronadors" i les fruites, en massapà, costum que ha arribat fins als nostres dies, la tradicional "mocadorà"

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats