L'oratge a Algemesí

Més Algemesí demana que el Teatre passe a tenir el nom de Martí Domínguez

També proposen ubicar el bust del periodista a l’entrada del Teatre Municipal
Algemesiweb | 06/02/2018

Més Algemesí ha proposat al ple de l’Ajuntament que el Teatre Municipal d’Algemesí passe a dur el nom del periodista i escriptor d’Algemesí, Martí Domínguez. Consideren que l’escriptor va ser dels dignificadors en la postguerra del teatre escrit en valencià i un dels il·lustres algemesinencs del segle XX.

M+S ALGEMESI ha presentat una moció per tal de rebatejar el nostre teatre com a Teatre Martí Domínguez. Expliquen que: “Són molts els aspectes i vessants que podem destacar d’ell, donat que fou un home singular i polifacètic. Però d’entre tots volem destacar que fou, des del complicat moment que li tocà viure, un valencià de prohom que fins i tot en un ambient marcadament hostil per al valencianisme sabé defensar-lo. Fou director de Las Provincias de 1949 fins 1958 quan fou destituït i condemnat a l’ostracisme per defensar els interessos valencians i denunciar la corrupció franquista.

Més Algemesí demana que el Teatre passe a tenir el nom de Martí Domínguez 

En 1958, com a mantenidor de la Fallera Major de València va pronunciar el seu famós discurs Valencia, la gran silenciada. Cuando enmudecen los hombres... ¡hablan las piedras!, va ser pronunciat davant les màximes autoritats franquistes, i va servir per sacsejar la societat valenciana del moment. Com se sol dir Martí Domínguez no deixà a ningú indiferent. Denuncià la manca d'interès del govern espanyol per València al mateix temps que criticava l'actitud dels mateixos valencians davant el seu destí, denunciant el "rebordoniment" o pèrdua de la pròpia personalitat”.

Des de Més Algemesí volen destacar no sols la trajectòria valencianista en política o periodística de l’autor, “sinó també perquè és un dels grans literats d’Algemesí, un literat compromés amb la seua llengua i la seua terra. A més d’obres d’assaigs, poesia i novel·la escriví i estrena en la nostra llengua obres teatrals com Les Malaenes (1947), No n'eren 10? (1960) -peça decisiva en la recuperació del teatre valencià de postguerra-, El milacre dels Milacres (1969) i Els cignes fora de l’aigua (1977)”.

També demanen des de Més Algeme´si posar el bust que Leonardo Borràs féu de Martí Domínguez -actualment en la plaça de la Constitució- en aquest espai.

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats