L'oratge a Algemesí

Permesa excepcionalment la crema de palla d’arròs fins el 30 de novembre en el Parc Natural de l’Albufera

El Consell permet excepcionalment des d'aquest dimarts la crema controlada de la palla de l'arròs en part del Parc Natural de l'Albufera on també s’inclou el terme d’Algemesí
Algemesiweb | 06/10/2017

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha acordat permetre amb caràcter excepcional la crema de la palla de l'arròs en la zona baixa dels arrossars de l'entorn del Parc Natural de l'Albufera, que afecta una superfície d'unes 6.000 hectàrees, i es durà a terme de forma controlada.

La mesura forma part d'una proposta conjunta i global l'objectiu de la qual és organitzar la gestió de la palla de l'arròs per a reduir progressivament la seua crema, així com disminuir les molèsties que puga generar, reforçant, a més, el control de cremes i fomentant alternatives al seu ús.

Permesa excepcionalment la crema de palla d’arròs fins el 30 de novembre en el Parc Natural de l’Albufera 

Es farà segons allò que s'ha acordat per la Conselleria i els agricultors, organitzacions agràries, cooperatives i ajuntaments relacionats amb el cultiu de l'arròs de l'Albufera en les últimes reunions (28 i 29 de setembre), de manera que únicament es podrà adoptar esta mesura per motius d’anòxia, i afeccions fitosanitàries i a causa de les dificultats extraordinàries de la retirada d'este subproducte de l'arròs en les zones baixes.

En les zones altes, menys afectades per problemes fitosanitaris i on és més fàcil la utilització d'altres mètodes de gestió de la palla, les organitzacions agràries hauran d'acreditar si hi ha evidència de problemes fitosanitaris, que posteriorment valoraran els tècnics de la Conselleria per a donar el vistiplau a la crema només si fóra estrictament necessari.

Les explotacions incloses en la zona autoritzada no necessitaran una sol·licitud específica de crema, excepte aquells que estiguen a menys de 500 metres de terreny forestal, que hauran de comptar amb l'autorització expressa dels agents mediambientals.

Des del dia 3 d'octubre fins al 30 de novembre de 2017 (ambdós inclosos), la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals avaluarà, diàriament, les condicions atmosfèriques i meteorològiques en l'entorn del llac de l'Albufera. En funció d'estes avaluacions, no es podran realitzar cremes en estos casos: quan es donen condicions d'inversió tèrmica; quan la component del vent estiga compresa entre el Sud-est i el Sud-oest (135é a 225é), i quan la velocitat del vent siga superior a 30 Qm/h, qualsevol que siga el seu component.

La Conselleria ha elaborat un mapa de zonificació, incloent-hi una relació de parcel·les i polígons, i un calendari de caràcter dinàmic de les possibles cremes, que s'ajustarà en funció de l'avanç de la sega, de la inundació i de les condicions meteorològiques, (s'adjunta mapa).

Els camps no inclosos en la zona autoritzada hauran de realitzar la sol·licitud de crema per mitjà del model annex V de l'Orde 7/2016.

Gestió alternativa

La proposta de la Conselleria inclou fomentar alternatives al seu ús. En este sentit, la Conselleria ha plantejat el seu aprofitament com a abonament, junt amb altres restes orgàniques en un projecte pilot que ja ha posat en marxa a través d'un conveni amb el Consell Agrari Municipal de València i Mercavalencia.

A més, l'IVIA realitzarà experiències de compostatge de palla d'arròs amb fangs de depuradora; la direcció general de Prevenció d'Incendis Forestals estudiarà el seu ús com coberta vegetal en àrees forestals afectades pel foc a fi d'evitar l'erosió; i es continuarà treballant en l'alternativa de la localització de punts d'arreplega de palla d'arròs per a la seua utilització per part de particulars i empreses ramaderes, com encoixinat en diferents cultius.

Així mateix, la Conselleria elaborarà un Pla de seguiment i control de les cremes, basat en un operatiu especial, amb agents mediambientals, policia local i autonòmica, i obert a col·laboració d'altres entitats.

Dins d'un marc de diàleg orientat al consens i a l'obtenció de solucions, a principis del mes de novembre la Conselleria, els ajuntaments i el sector es reuniran per a avaluar com s'està desenrotllant el procés de les cremes i el funcionament de les alternatives.

A finals de desembre o principis de gener es convocarà una altra reunió per a fer una valoració final de la campanya, tant sobre el seguiment del calendari i la zonificació de cremes, com sobre l'ús de les alternatives proposades. A prinncipis de març de 2018, es començarà a organitzar de la campanya de 2018.

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats