L'oratge a Algemesí

La Unió de Llauradors sol·licita incorporar els cítrics en la llista europea de vegetals d'alt risc per les plagues

Ahir van intervinir en la Comissió d'Agricultura del Congrés dels Diputats per l'Acord Econòmic de la UE i Sud-àfrica
Algemesiweb | 08/11/2017

LA UNIÓ de Llauradors ha sol·licitat davant la Comissió d'Agricultura del Congrés dels Diputats que s’incloguen els cítrics en la Llista de vegetals d'Alt Risc”, de protecció contra plagues dels vegetals. El secretari tècnic de LA UNIÓ de Llauradors, Joanma Mesado, ha fet aquesta demanda en la seua intervenció davant la Comissió d'Agricultura del Congrés dels Diputats per a analitzar l'Acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica, efectuada a petició de la diputada valenciana de Unidos Podemos, Rosana Pastor.

Segons l’associació agrària “malgrat l'evident risc existent, els cítrics no estan dins d'aquesta llista”. Per això la petició de LA UNIÓ es fonamenta en el llarg historial d'intercepció d'organismes nocius per als cítrics procedents de tercers països i el volum importat, més de 2 milions de tones, amb origen de països amb plagues d'impacte greu.

La Unió de Llauradors sol·licita incorporar els cítrics en la llista europea de vegetals d'alt risc per les plagues 

LA UNIÓ també ha reclamat davant les diputades i diputats de la Comissió d'Agricultura del Congrés que s'exigisca a Sud-àfrica el “tractament en fred”, ja que garanteix qualitat i elimina l'arna Thaumatotibia leucotreta que és una plaga de quarantena amb nombroses intercepcions els cítrics procedents de Sud-àfrica i amb destinació al mercat europeu; alguna cosa que ja se li exigeix a Espanya, en el cas de la Ceratitis Capitata, per a exportar a EUA, Xina, Corea del Sud, Japó, Austràlia, Taiwan o Índia, etc; o a la pròpia Sud-àfrica per a les seues exportacions a EUA o països asiàtics.

Altres de les propostes de LA UNIÓ passen per unificar els criteris dels serveis d'inspecció dels Llocs d'Inspecció Fronterers (PIF) o la reciprocitat en la negociació i exigències a països tercers (fitosanitàries, laborals, mediambientals i socials).

Joanma Mesado ha indicat en el transcurs de la seua intervenció que la UE desmunta progressivament la protecció aranzelària i en conseqüència hauria de realitzar una protecció fitosanitària, “però ens demana als llauradors europeus ser competitius i ens lleva les nostres eines de defensa per a lliurar-li-les als grans exportadors de països tercers”. En aquest sentit ha anunciat també una possible responsabilitat patrimonial en el cas que una d'aquestes lesives plagues de Sud-àfrica entrara en el nostre territori. “Si una Administració no fa correctament la tasca d'inspecció i com a conseqüència de la seua negligència produeix un dany, de forma particular es pot demanar responsabilitat patrimonial i que s'indemnitze a l'afectat”, ha dit hui Mesado.

Els cítrics de Sud-àfrica entren en la Unió Europea, després de l'acord de juny de 2016, sense aranzels des de l'1 de juny fins al 30 de novembre (anteriorment fins al 15 d'octubre). L'acord també contempla la reducció progressiva d'aranzels d'entrada a la UE, fins que en 20125 desaparega l'obligació de pagar drets d'entrada al mercat comunitari

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats