L'oratge a Algemesí

Xúquer Viu i les organitzacions ecologistes demanen una gestió participativa del Xúquer

Adverteixen sobre el greu estat de degradació del riu al seu pas per la Comarca
Algemesiweb | 17/05/2017

Acció Ecologista, AGRÓ, AEMS Ríos con Vida, Centro Ibèrico de Restauración Fluvial (CIREF), Fundació Nova Cultura de l'Aigua (FNCA) i Xúquer Viu exigeixen a les administracions competents una gestió participativa i efectiva sobre el riu Xúquer al seu pas per la Ribera. Pretenen que els ciutadans i les seues organitzacions puguem deliberar, contribuir a la presa de decisions i a l'adopció de mesures que revertisquen el “crític estat de degradació que presenta actualment el Xúquer”.

El dissabte 6 de maig les organitzacions signatàries organitzaren un recorregut pel riu Xúquer per a observar sobre el terreny la problemàtica que any rere any hem anat constatant a través de les dades de les administracions i de centres de recerca. En cadascuna de les parades del recorregut es van realitzar exposicions per part d'experts on es mostrà “l'estrès hídric en què es troba per les pressions externes i els diferents impactes que impedeixen que el riu desenvolupe el seu potencial de vida” segons expliquen en un comunicat.

L'estat dels rius de la demarcació del Xúquer, “reclama la presa de mesures urgents per a frenar la sobreexplotació, la contaminació excessiva per nitrats en nombrosos aqüífers, la contaminació per pesticides, el mal funcionament o absència de depuradores en diversos municipis, les extraccions il·legals d'aigua amb bombes i en pous sense llicència, l'eliminació dels hàbitats de riberes, la presència d'espècies invasores de flora i fauna, les manques d'un marc regulatori que potencie l'agricultura ecològica, l'elevat nombre de preses i assuts, la falta d'adequació dels règims de cabals actuals, la desprotecció del Domini Públic Hidràulic –que és de tots–, les infraestructures agressives i les zones urbanitzades en espais que havien d'haver-se respectat –com són les planes d'inundació– i el repartiment insostenible de l'aigua” adverteixen els ecologistes.

Les organitzacions signatàries reclamen, doncs, la recuperació del llit fluvial i la renaturalizació de les riberes, perquè ajuden a donar oxigen als pulmons del riu, que són els boscos de ribera quan funcionen com a vertaders corredors de biodiversitat i que, en l'actualitat, es troben alterats per espècies invasores, com les canyes, que impedeixen als pobles riberencs l'acostament al riu i el gaudi d'una bellesa, avui perduda en una llera d'esculleres escarpades que impedeixen l'accés al riu.

Per a això consideren que és necessari que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Generalitat Valenciana s'impliquen i reforcen el treball d'ONG’s mediambientals, com el col·lectiu de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró, que duu a terme la restauració de ribera en una xicoteta zona elevada de l’assut de Sueca o Connecta Natura, que defensa i practica la custòdia fluvial del territori en la Comunitat Valenciana.

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats