L'oratge a Algemesí


Nel·lo publica i prorroga “Cròniques d’un desficiós”

El periodista algemesinenc Nel·lo Pellicer publica i prologa “Notes d’un desficiós”

Amb ocasió del 25 aniversari de la mort de Joan Fuster s’editen les columnes que l’assagista suecà va publicar a la premsa valenciana
Algemesiweb | 16/05/2017

Aquest mes de juny es commemora el 25 aniversari de la mort de l’assagista Joan Fuster (1922-1992). Coincidint amb aquesta data, la Institució Alfons el Magnànim de València ha editat en la col·lecció Papers de Premsa les columnes que Fuster va publicar entre 1979 i 1984 en la guia d’espectacles “Qué y Dónde” de València. Una obra de la que s’ha encarregat i prologa el periodista i professor de la Universitat de València, Nel·lo Pellicer, junt amb el director de la Casa-Museu Joan Fuster de Sueca, Francesc Pérez Moragón.

Més de 250 textos on Fuster s’expressa de forma molt propera al registre oral, el que dota aquestes col·laboracions d’un ritme àgil i sincopat que facilita la lectura. Són comentaris breus i en valencià, on s’ocupa de temes relacionats amb les transformacions socials, culturals i polítiques d’aquells anys.

Una època que abasta des del període posterior a l’aprovació de la Constitució espanyola (1978) als anys previst i posteriors a l’aprovació del nostre Estatut d’Autonomia (1982), és a dir en plena Transició, un temps d’intensa efervescència política. En el conjunt de la producció periodística d’aquells anys. Fuster se n’ocupa tant del procés polític global d’instauració del sistema democràtic i constitucional com de la “qüestió nacional”, dos temes interconnectats.

Ara bé, en les col·laboracions de Qué y Dónde se centra majoritàriament en aquesta última, probablement per l’abast i l’àmbit d’influència de la publicació. Corresponen als anys del Consell del País Valencià, el consell preautonòmic, dels treballs previs i posteriors a l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia (1982) i del debat pels símbols i la denominació de la llengua i el territori. Són els anys de la denominada “Batalla de València”.

Fuster ja va publicar una part d’aquestes col·laboracions el 1980, en un volum editat per Almudín, l’editora de Qué y Dónde, amb pròleg de Vicent Ventura. Després, i de forma íntegra es publicaren el 2012 en l’Obra Completa editada per Edicions 62.Aquesta que ara veu la llum presenta la particularitat que rescata els textos originals amb les variants morfològiques valencianes que va emprar Fuster.

També s’ha corregit algun desajust en l’ordenació cronològica dels textos i, el més rellevant, s’han fet anotacions, més de quatre-cents notes a peu de pàgina, per a facilitar la comprensió dels lectors més joves, d’aquells que no visqueren l’època i per tant no coneixen la major part dels protagonistes d’aquelles columnes, ni els jocs de llenguatge o els apel·latius càustics que empra el seu autor. Cal tenir present que un dels tres més característics d’aquestes col·laboracions és el ventall de recursos retòrics que empra Fuster, i de forma molt significativa l’ús de la ironia, que abasta des de la forma més subtil al sarcasme de traç gros.

L’edició d’aquest volum ha estat a càrrec del director de la Casa-Museu Joan Fuster de Sueca, Francesc Pérez Moragón, i de Nel·lo Pellisser, aquest últim autor també del pròleg. El volum compta amb un epíleg d’Emili Piera, director de la col·lecció Papers de premsa que edita la institució Alfons el Magnànim.

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats