L'oratge a Algemesí

Ximo Puig proposat tres solucions polítiques per a superar el problema territorial

Puig demana reformes del sistema autonòmic i rebutja al violència
Algemesiweb | 07/10/2017

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que "ja no existeixen excuses" per a detenir les reformes del sistema autonòmic "necessàries" per a oferir un projecte conjunt per a Espanya, però que resulte atractiu també per a molts catalans "ara desconnectats racional i emocionalment de l'Estat".

El president s'ha expressat en aquests termes durant la seua intervenció en el desdejuni informatiu de 'Fórum Europa Tribuna Mediterrània', on ha insistit en la necessitat de "tendir ponts" davant el conflicte i la tensió deslligada durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya.

En aquest sentit, Puig ha explicat que "el problema català" ha de servir per a fixar una agenda política per a solucionar la crisi territorial i accelerar la reforma que necessita tot el sistema autonòmic. "No es pot afrontar el problema a Catalunya, sense atendre la crisi territorial en el seu conjunt", ha dit.

És per açò que ha fet una crida a implantar "sense més retard" les reformes del sistema autonòmic que solament necessiten de "voluntat política". "L'immobilisme ja ha ampliat massa les fractures; espere la valentia necessària per a començar a abordar la reforma, per a reconectar amb aquells que creuen avui en la ruptura i amb tots els territoris que anhelem un nou projecte en el qual sentir-nos iguals en la nostra diversitat", ha explicat.

Tres ponts per a superar el problema territorial

En aquest sentit, el president ha proposat "tres ponts" per a superar el problema territorial: constituir una taula de diàleg entre el Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, abordar la reforma de la Constitució i impulsar de forma immediata la reforma del sistema de finançament.

Quant a l'enteniment entre institucions, el cap del Consell ha instat a la urgència de "una taula de diàleg sincer, sense línies roges i en la qual s'abandonen els maniqueismes". "El punt de partida, ahir, avui i sempre, en democràcia és el diàleg", ha reiterat Puig, qui també ha plantejat que si els actors aquest procés no són capaços de dialogar, "han d'apartar-se".

Així mateix, ha apuntat la necessitat d'una reforma constitucional que permeta "conjugar la diversitat territorial i la igualtat dels ciutadans". "Perquè açò ocórrega, necessitem una lleialtat institucional, que el seu contingut també hauria de quedar reflectit en el text de la Constitució", ha indicat en al·lusió la necessitat d'instrumentar una major cooperació entre les administracions públiques.

Quant a la reforma del sistema de finançament, el cap de l'Executiu ha reiterat la importància d'abordar-la com a "solució estructural" i que siga atractiva per a totes les comunitats autònomes. "No solament hem de repartir millor els recursos de l'Estat, sinó que, d'aqueixos recursos totals, les autonomies han de rebre un percentatge major", ha indicat.

"Crec que fa falta recórrer aqueixos ponts, impulsar aqueixa Espanya policèntrica, aqueix Estat federal cohesionat, solidari, responsable i plural", ha conclòs Puig, que ha afegit que "el problema no es va a resoldre confrontant banderes patriòtiques, sinó enarborant el

patriotisme de la igualtat entre persones i acceptant com a comuna la bandera de la tolerància als diferents sentiments i cultures".

El cap del Consell ha explicat que la crisi territorial s'explica a través de l'esgotament de l'Estat autonòmic, que ho està a causa de la recentralizació, la infrafinanciació i la distribució de les inversions.

En aquest punt, Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que menys recursos rep per habitant, tal com reconeix el Ministeri d'Hisenda, i ha posat al Corredor Mediterrani com a exemple del centralisme i "abandó irracional" de la perifèria.

Rebuig a la violència

El cap de l'Executiu valencià també ha aprofitat la seua intervenció per a mostrar un ferm rebuig a la violència. "Mai la violència és la resposta a un problema polític", ha assegurat davant la situació viscuda a Catalunya durant el referèndum.Així mateix, ha subratllat la idea que la fortalesa política més sòlida és la que naix de l'acord i ha recordat que "en democràcia no es venç, es convenç". "Ahir vam perdre tots. La fractura segueix. La fractura ahir es va fer més gran i cal superar-la", ha conclòs

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats