L'oratge a Algemesí

Un estudi del Clínic avala un nou tractament de càncer de mama i ginecològics

El tractament oncològic s'administra per via oral per a fer front a la mutació AKT1, present en prop d'un 10% dels càncers de mama i ginecològics
Algemesiweb | 05/12/2017

El grup de recerca en càncer colorectal i nous desenvolupaments terapèutics en tumors sòlids de l'Institut de recerca de l'Hospital Clínic Universitari de València, INCLIVA, a través d'Alejandro Pérez-Fidalgo, investigador i especialista del servei d'oncologia mèdica, ha publicat, juntament amb altres autors, els resultats d'un estudi clínic que avala un nou tractament oncològic que s'administra per via oral per a fer front a la mutació AKT1, present en aproximadament un 10% dels casos de càncer de mama i ginecològics.

Els articles publicats en les prestigioses revistes Journal of Clinical Oncology i Clinical Cancer Research respectivament, confirmen per primera vegada l'eficàcia i seguretat del medicament AZD5363 en humans.

A més, aquestes recerques han permès obtenir informació sobre la mutació de AKT molt útil per a desenvolupar teràpies dirigides, un dels grans reptes de la medicina actual. "Els estudis com aquests, coneguts com proof of concept, permeten identificar biomarcadors i desenvolupar tractaments específics i altament eficaços", ha destacat Alejandro Pérez-Fidalgo.

Tots dos assajos clínics, promoguts per AstraZeneca, són de caràcter multicéntric i en ells han participat investigadors i instituts de recerca de primer nivell de tot el món, entre uns altres, de Canadà, Anglaterra, França o Amèrica del Nord, etc.

De moment, el medicament es troba en Fase I i encara ha de validar els resultats en les Fases II i III, per la qual cosa podrien passar diversos anys fins a la seua arribada al mercat, però els resultats obtinguts en aquesta primera fase són altament esperançadors.

Medicaments menys nocius

La carcinogénesis és el procés pel qual una cèl·lula normal es converteix en cancerosa. Normalment açò succeeix per una sèrie d'alteracions d'origen divers que reprogramen la cèl·lula fent que reba constantment estímuls i es reproduïsca de manera descontrolada.

Les alteracions genètiques, concretament les mutacions en AKT1 i PIK3CA, són un dels processos actius en alguns càncers de mama i ginecológicos. Trobar un inhibidor per a ambdues podria frenar el creixement descontrolado de cèl·lules canceroses i, per tant, del tumor.

Tal com ha explicat Pérez-Fidalgo, l'objectiu inicial d'aquests assajos clínics era "comprovar la seguretat de l'inhibidor de AKT1 i PIK3CA ajustant la seua dosi perquè fóra eficaç i valorar els seus efectes secundaris. I en aquest sentit, tots dos han sigut positius. No es tracta d'un fàrmac innocu, però el nivell de tolerància ha sigut alt".

Però aquests assajos a més tenen un paper rellevant per a saber el grau d'activitat del càncer. "La mutació AKT s'ha revelat com a bon biomarcador per a prevenir respostes a l'inhibidor. Generalment, per a saber si hi ha una mutació és necessari realitzar una biòpsia, un mètode molt agressiu. La biòpsia líquida permet, a través de la sang, veure els canvis en les mutacions del tumor. Les cèl·lules que moren deixen part del seu ADN en el sèrum i així podem localitzar les mutacions i la seua evolució i veure si el tractament és eficaç", ha destacat Pérez-Fidalgo.

Aquesta prova ha sigut especialment rellevant en l'assaig clínic de l'inhibidor de AKT1 i ha permès valorar en sang com la mutació anava disminuint, així com l'efectivitat positiva del medicament administrat de forma oral.

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats