L'oratge a Algemesí

A disfressar-se!!!

Des del Centre d’Estimulació de Llaurí ens la psicòloga Sandra Pla ens explica els beneficis de disfressar-se en els més menuts
Sandra Pla Sanchis | 10/02/2018

"Quan érem xicotets no hi havia gaires joguets ni disfresses, ma mare em donava un torcamans, i embolicàvem una cullerota de fusta com si fóra un nadó. Ens ficàvem un tros de tela nugada al coll, i ens transformàvem en superman, amb les cendres de la xemeneia, ens pintàvem la cara d'indi..., tiràvem d'imaginació, construíem castells amb els coixins del sofà, pujàvem al tren que hi havíem muntat amb les cadires del saló... i passàvem la vesprada imaginant que viatjàvem a l'Àfrica o al Pol Nord".

Disfressar-se ens obri una porta al descobriment, a la fantasia i com no? Al desenvolupament. Quan un xiquet o xiqueta es disfressa està creixent sense adonar-se'n. Comença treballant l'autonomia, pensant què va a posar-se i com, nugant-se trossos de tela, ficant i llevant botons, pujant cremalleres... ja sabeu que l'hora del vestit per a molts, és un rotllo que aplega a fer-se molt llarg.

Contribueix a l’autoconeixement, el xiquet o la xiqueta tria quin rol vol acomplir: pirata, bruixot, policia... mostrant també, com es veu a ell/a mateix. Per un moment és protagonista, o, per què no, personatge secundari, on es trobe més a gust.

Amb les disfresses poden perdre algunes pors que tenen (dragons, obscuritat...), desfer-se de la timidesa, o aprendre a ficar-se al lloc d'altres persones(mostrant-nos així com veu als seus mestres, als seus pares). Desenvolupa una història inventada, mentre va succeint, pot ser des d'un personatge màgic o un animal fantàstic, fins a un adult fent tasques domèstiques. És molt curiós veure un grup de xiquets/tes es disfressen i organitzen el seu joc sense la intervenció de cap adult.

A disfressar-se!!! 

Al joc de les disfresses ja observem una evolució, passant d'un joc motor o d'activitat, a un simbòlic, on qualsevol objecte pren la forma i la funció d'objectes reials i imaginaris, inclús al joc de regles, on es marquen unes directrius per a poder jugar, que ells mateixos pacten, impulsant el pensament abstracte i la resolució de problemes.

El llenguatge és un gran beneficiat a aquest joc. En transformar-se en un personatge, ha de reproduir expressions, sorolls i onomatopeies, inventar diàlegs, seguir el fil conductor d'una història i mostrar un vocabulari contextualitzat, jugant amb diferents entonacions, ritmes i cançons.

Per la nostra banda, sols podem gaudir de l'espectacle, respectar els seus gustos, i no imposar una manera de pensar arcaica com que els tutús i els tacons són per a les xiques i que són els xics el que salven la princesa o realitzen grans proeses. I no oblidem que no necessitem tenir un vestidor ple de disfresses comercials, amb imaginació tot és possible.

*Sandra Pla Sanchis (Psicóloga CV11064)

Centre Estimulació Cavall Bernat

Comentaris

Algemesiweb utilitza una ferramenta de facebook per als comentaris, i no es fa responsable de les opinions expresades.

Galeria

Fes click en la imatge per ampliarla

Segueix-nos a les xarxes

Al Facebook

Esta pàgina utilitza cookies propies i de tercers per millorar els nostres serveis i facilitar la navegació. Si continues navegant, sense modificar la configuració de les cookies, entenem que acceptes el seu us. Post modificar la configuración en cualsevol momento.
Acceptar
Amb aquesta subscripció rebràs gratuïtament al teu correu el nostre diari quant llancem una nova edició.
Nom
Correu electrònic
Idioma de la publicació
  • valencià
Accepte els terms i les condicions descrites ací
CERRAR
Buscar noticies
Paraules
Només es considerarán paraules de 3 o mes lletres.
On
Títul
Subtítul
Resum
Text
Selecciona les parts de la noticia on recordes que estàn les paraules a buscar.
DAta de publicació
Desde:
Fins a:
Indica les dates aproximades de publicació de les noticies que estàs buscant.
Resultats